tipuri de ten
Skincare

Clasificarea tipurilor de ten si sfaturi de ingrijire

Tipul de ten este important pentru ca in functie de el poti determina rutina ideala de skincare si care sunt produsele de makeup potrivite pentru tine. Cine isi doreste un ten frumos va trebui sa apeleze la produsele care sa-i indeplineasca necesitatile. Asadar, un prim pas catre un ten perfect este aflarea tipului de ten. Exista mai multe categorii: ten normal, gras, uscat sau mixt. Tu din care faci parte? Iti prezint in acest articol care sunt caracteristicile fiecaruia!

Pielea este influentata foarte mult de alimentatie, schimbari hormonale, stres etc, dar si de factorii externi: soare, frig, vant, umiditate, ger, etc. Este important sa identificam tipul de ten dar si nevoile lui care apar pe parcursul anului, in functie de anotimp: iarna tenul tinde sa fie mai uscat, el are nevoie de hidratare si protectie importiva frigului, iar vara tenul are nevoie de produse mai lejere hidratante si neaparat protectie solara intensa.

tipuri de ten
sursa foto: skinkraft.com

TENUL NORMAL

Daca ai tenul normal esti norocoasa, este cel mai usor ten de ingrijit si cel mai frumos in ceea ce priveste aspectul. De cele mai multe ori ingrijirea este standard, cu accent pe curatare si hidratare lejera. Un ten normal nu trebuie sa-si faca probleme cu excesul de sebum sau senzatia de uscat. De cele mai multe ori reflecta o stare buna de sanatate, fara afectiuni la niciun nivel al organismului. Acest tip de ten se intalneste la copii înainte de pubertate si uneori dupa 20 de ani la persoanele cu un organism sanatos.

Caracteristici:

 • piele elastica
 • fara riduri
 • fara puncte negre
 • nu exista zone grase sau uscate
 • secretia de sebum este echilibrata
 • hidratarea este optima

TENUL USCAT

De cele mai multe ori tenul uscat este usor de recunoscut, deoarece are cateva semne vizibile: senzatia ca fata te strange si descuamarile sunt primele care se observa. Tenul uscat nu produce sebum, aceasta insuficienta determina si pierderea de apa din straturile superficiale, avand consecinta deshidratarea. Un ten normal se poate transforma intr-un ten uscat daca este neglijat. Factorii externi pot duce la deshidratare, de aceea este bine sa ne aparam de soare prin spf aplicat zilnic si de vant sau frig printr-o crema hidratanta potrivita. Toate produsele din rutina de ingrijire a unui ten uscat trebuie sa aiba proprietatea de hranire.

Caracteristici:

 • pori mici
 • lipsa secretiei de sebum
 • riduri fine
 • descuamari
 • senzatii de usturime, mancaime sau piele uscata
farmec.ro%20-%20Livr%u0103m%20frumuse%u021Be%21

TENUL GRAS

Foarte comun adolescentiilor sau persoanelor corpolente, tenul gras are ca principala caracteristica secretia de sebum in exces. Din aceasta cauza porii sunt dilatati, apar puncte negre si acnee, ce pot fi asociate cu diverse afectiuni sau o ingrijire defectuasa. Tenul gras se recunoaste destul de usor, pentru ca pielea luceste pe parcursul zilei. Rutina de ingrijire trebuie sa fie special destinata acestui tip de ten, curatarea se face in profunzime, exfolierea saptamanala nu trebuie sa lipseasca, iar hidratarea este extrem de importanta.

Caracteristici:

 • hipersecretie de sebum
 • pori dilatati
 • mediu favorabil microbilor, poate aparea acneea
 • ridurile nu sunt accentuate

TENUL MIXT

ingrijirea tenului

Pentru ca am vorbit de tenul uscat si gras, tenul mixt este o combinatie dintre acestea doua. Se recunoaste prin faptul ca zona centrala a fetei ( nas,frunte si barbie) produce sebum in exces si luceste pe parcursul zilei, iar restul fetei prezinta portiuni uscate. Ingrijirea trebuie sa se adapteze necesitatilor fiecarei zone ale fetei, uneori utilizandu-se local produse.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *